Tvorba webov vo verejnom sektore: Takto šikovne to vymysleli na Novom Zélande

Akákoľvek zákazka, a to aj v prípade tvorby webov, pre verejný sektor sa spája s množstvom papierovačiek, verejnou súťažou, z ktorej nakoniec môže ako víťaz vyjsť niekto, kto sa o web neskôr už nebude pravidelne starať alebo s ním budú jednoducho iné problémy. Na Novom Zélande to vyriešili veľmi zaujímavým a najmä praktickým spôsobom, ktorý by sa mohol uchytiť v akejkoľvek krajine. Samozrejme, pomocou nášho obľúbeného SilverStripeu.

Jedna platforma vládne všetkým

Nový Zéland nie je len krajinou Pána prsteňov, ale aj šikovných nápadov. Spoločnosť SilverStripe vytvorila na základe svojho známeho CMS systému otvorenú platformu. Na nej môžu akékoľvek webové agentúry tvoriť webové stránky pre verejný sektor. Či už vládne alebo lokálne. SilverStripe garantuje ich chod, bezpečnosť aj základnú funkcionalitu. Agentúry môžu podľa potreby vytvárať vlastné moduly. Tie sú potom zvyčajne otvorené a dajú sa použiť bez ďalších nákladov aj na iných stránkach.

Do systému je v súčasnosti zapojených 50 agentúr a platforma aktuálne rieši 200 webov. Keďže je celý systém certifikovaný a cenovo prijateľný, odhaduje sa, že verejný sektor vďaka tomuto riešeniu ušetril už minimálne 4 milióny NZD len na licenčných poplatkoch. O tom, že je platforma skutočne úspešná, svedčí aj zisk významného ocenenia z roku 2016, kedy vyhrala cenu za Najlepšie technické riešenie pre verejný sektor.

Riešenie použiteľné v každej krajine

Takýmto spôsobom by mohli byť riešené weby verejnej správy vo všetkých krajinách, nie ako povinnosť ale ako veľmi výhodná možnosť. Na Novom Zélande majú agentúry pri použití CWP značné výhody. Nemusí ísť výlučne o platformu postavenú na SilverStripe, ale na akomkoľvek riešení. Dokonca ani konkurencia rôznych platforiem by nemusela byť zlá.

Základná platforma by tak garantovala bezpečnosť, rozšíriteľnosť a predovšetkým funkčnosť systému. Nepopierateľnou výhodou by bola jednoduchá nahraditeľnosť v prípade problémov jednej agentúry druhou.

A takto to vypadá: https://www.cwp.govt.nz

Foto: pexels.com, cwp.govt.nz

Kontaktný formulár

Ak máte otázky, neváhajte nás kontaktovať na 0948 941 942, info@identiq.sk alebo vyplňte kontaktný formulár:

Moment, prosím, formulár sa nahráva...